Over dieptepsychologie

De dieptepsychologie richt zich op de drijfveren van de menselijke psyche. Deze bevinden zich niet in datgene wat we van onszelf bewust zijn, maar in dat overgrote deel wat we ons niet bewust zijn; het onbewuste. De dieptepsychologie legt een verbinding tussen het bewustzijn en het onbewuste. Dat doet ze door de niet bewuste drijfveren zichtbaar te maken. Ze liggen volgens Jung als potentieel 'materiaal' (psychische energie) klaar voor gebruik in het onbewuste opgeslagen. Het enige wat we moeten doen is het bruikbaar maken voor het bewustzijn. De dieptepsychologie richt zich op het bewustmaken van dit ongebruikte 'materiaal' door het te laten beleven en begrijpen.

De dieptepsychologie stelt dat werkelijke psychologische verandering alleen mogelijk is wanneer dat van binnenuit gebeurt. Dit gebeurt vanuit "de diepte van onze psyche" of onbewuste. Daarom wordt het 'dieptepsychologie' genoemd.
De verandering gebeurt dus van binnenuit. Daardoor verandert de ‘buitenwereld’ mee en ga je datgene wat je van buiten af tegenkomt, anders beleven: “Zo binnen zo buiten”.

We kunnen onze onbewuste drijfveren bewust worden, door ze eerst te beleven en vervolgens cognitief op te nemen en daarmee in ons bewustzijn te integreren. Deze beleving is een belangrijk onderdeel van de dieptepsychologie, omdat het onbewuste zich niet in ons denken laat inpassen. Zodra we rechtstreeks begrip willen krijgen van het onbewuste, dat gelijk staat aan de "natuur" in de mens, schiet het denken te kort. Beleven staat dichter bij onze gevoelens en emoties, en is daarom een veel betere manier om contact te krijgen met onze natuurlijke impulsen welke zich achter ons gedrag bevinden.

Jung heeft specifieke methoden ontwikkeld om deze beleving te gebruiken. Ikzelf ben gespecialiseerd in werken met dromen, imaginatie en creativiteit. Wanneer je weet hoe naar dromen en beelden te kijken, kun je de taal van het onbewuste beter begrijpen en de stroom die het onbewuste volgt beter waarnemen. Door dit begrip worden we ons meer bewust van wie we zijn en wat ons stuurt en worden we vrijer, ruimer en bewuster.
Psycholoog Sandra de Graaf in Gouda
Sandra de Graaf
  • Ervaren psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook in de avonduren

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact